Werkplaats

Sinds 1986 is de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983 gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Westzaan.

In de werkplaats staan twee authentieke Monotype zetmachines. Daarmee gieten de medewerkers letters in tekstverband (regels losse letters die samen een tekst vormen).  De bezoeker ziet ook twee Supra gietmachines voor de vervaardiging van losse letters (voor de handzetter) en ornamenten. Medewerkers gieten hierop ‘kasten’ of ‘BB-polissen’ voor boekdrukkers, boekbinders en vrijetijddrukkers.

Achter twee toetsenborden zitten de ‘tikkers’, vrijwilligers die ‘rolletjes’ maken voor de zetselgietmachine. De rolletjes zijn een soort draaiorgelboekjes: de gaatjes in het papier geven aan welke letter er gegoten moet worden, zoals de gaatjes in het orgelboek aangeven welke orgelpijp er bespeeld moeten worden.

Veel materiaal is in gebruik (loden letters, zethaken), hulpmiddelen (galeien, elsen,  ‘lettermoordenaars’)  en machines (toetsenborden, gietmachines, drukpersen). Vroeger werd al dat spul gebruikt in een drukkerij.

De trots van de Stichting is de grote collectie matrijzen voor het gieten van de loden drukletters en ornamenten. Deze collectie is wellicht de meest complete ter wereld. Dankzij een systeem van adoptie en bruikleen kan het museum beschikken over een groot assortiment van lettertypen in tal van corpsen. Namen als Garamond, Baskerville, Bembo, Bodoni, Cochin, Gill Sans Serif, Horley, Perpetua, Times New Roman en vele anderen vertegenwoordigen een rijke historie van lettervormgeving.

In de werkplaats wordt het oude ambacht van lettergieten dus niet alleen getoond, maar ook actief beoefend. De werkplaats beschikt over matrijzen voor meer dan tachtig lettertypen. Ook biedt de werkplaats een groot assortiment ornamenten.

De laatste jaren zien we ook enthousiaste jongeren, jeugdige ontwerpers, prijswinnende dichters, ervaren keramisten en makers van miniatuurboeken in onze werkplaats.

De Stichting Lettergieten 1983 is gevestigd aan de Jacobus van Waertstraat 53 in Westzaan en is buiten de Open Dag elke donderdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Klik hier voor route-informatie.