OPEN DAG

Uitgelicht

Elk jaar als de molens in onze buurt hun molendag houden is ook Stichting Lettergieten te bezoeken.

Op deze zaterdag in mei of september draaien de machines en kunt u demonstraties bijwonen. Van 10:00 tot 16:00 uur is het open huis, iedereen is van harte welkom.

Eerstvolgende open dag: zaterdag 11 mei 2024

Gieters en drukkers aan het werk.

Demonstraties.

Kinderen welkom.

Vrijwilligers

Aside

De Stichting Lettergieten zoekt vrijwilligers die op donderdag mee kunnen draaien in de werkplaats in Westzaan, Jacobus van Waertstraat 53. Het gaat om:

  1. een leerling-gieter
  2. een grafisch technicus
  3. een manusje-van-alles

De leerling gieter willen we achter een gietmachine hebben om te leren hoe je letterpolissen moet gieten op ambachtelijke wijze.

De grafisch technicus moet ons kunnen helpen met onderhoud en reparatie van de Monotypemachines. En als er geen reparaties zijn dan valt er veel te verbeteren aan het gereedschap, aan het gebouw en aan het ordenen van onze collectie.

De man of de vrouw die overal geschikt voor is willen we laten tuinieren, schilderen, opruimen, schoonmaken, ordenen, etc.

Voor al deze functies geldt: geheel vrijwillig en geen vergoeding van onkosten.

Koffie en thee op kosten van de zaak.

Meld je aan via info@lettergieten.nl; we nemen contact met je op.

 

Letterproef van de Stichting Lettergieten 1983

De Stichting lettergieten wil haar collectie matrijzen zichtbaar maken. Om dat doel te bereiken, maken de vrijwilligers een letterproef. De letterproef is losbladig; jaarlijks verschijnen er tussen de 3 en de 5 bladen; de planning van 50 bladen is uitgesmeerd over 10 jaar. Een verzamelobject, derhalve. De bladen zijn genummerd, maar de nummering loopt niet parallel met de verschijning. Dat is voor ons praktisch (omdat een bestelling de gelegenheid kan bieden om van de bestelde letter gelijktijdig de letters voor een geplande proef te gieten); daarnaast vergroot de toevallige nummering de verzamelbehoefte.

De eerste vier bladen van de letterproef zijn inmiddels verstuurd: de Albertus, de Ashley Script, de Bembo en de Bodoni, nr 1, 2, 4 en 5. De tweede serie bladen,  3, 6, 9 en 23,  liggen klaar voor verzending: een (gecorrigeerde) Baskerville, de Bodoni bold, de New Clarendon en de Grotesque. In productie zijn de Sabon, de Garamond cursief, de Rockwell, de Onyx, de Fournier, de Dorchester Script en de Old English Text.

De Stichting wil donateurs tegemoetkomen en stuurt de letterproef toe uit dank voor hun financiële bijdragen. Geïnteresseerden in de letterproef ontvangen de letterproef als zij zich aanmelden als donateur van de Stichting. Voor particulieren is dat bedrag per jaar nu €30,00; voor bedrijven € 100,00 of meer. Uiteraard is de letterproef voor niet-donateurs onbereikbaar en derhalve onbetaalbaar.

De eerste proeven, december 2015

Stichting Lettergieten 1983, werkplaats- en letterproefcoördinator Lodewijk de Groot

 

 

 

Bewaren

Te bestellen: P.J.W.Oly

De Stichting Lettergieten heeft ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan een handschrift in boekvorm uitgegeven:

Oly

P.J.W Oly, De grondslag van het bedrijf der Lettergieterij Amsterdam voorheen N. Tetterode

Het boek is te bestellen via info@lettergieten.nl. Het boek kost €50,00 (exclusief €6,75 verzendkosten). Donateurs kunnen het boek ontvangen voor €30,00 (exclusief €6,75 verzendkosten). Voor €55,00 bent u donateur voor 2014 en krijgt u dit boek toegestuurd (eveneens exclusief verzendkosten – €6,75).